Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proč se neučit z Youtube a nebo co se učit?

Dobrý den,

určitě jste navštívili mnoho kurzů na různá témata a jistě jste si z nich něco odnesli.

Pokud otevřete Youtube, tak najdete tisíce videí, kde se můžete něco naučit a jsou zcela zadarmo. Zdá se, že přístup k informacím nebyl nikdy lepší než je dnes a naučit se něco nového je snadnější než kdy jindy.

Přesto, to tak nějak není vidět kolem nás. Že by se dovednosti e-shopařů a podnikatelů v posledních letech posunuly kupředu, s tím kolik nových videí denně vzniká, není vidět.

V čem je problém?

  1. Nevíte, kdo je ten, co vás něco učí. Mnohdy si nemáte šanci ověřit, zda to ten učitel i sám dělá. Jestli žije to, co učí. Nebo jestli je vzorem rčení: Kdo umí, ten umí, kdo neumí, učí.
  2. Když to nevidíte v akci, pak ani nevíte, zda to, co učí opravdu funguje.
  3. Veřejně učí jen plytké věci. Příklad: Posílejte e-mailové newslettery, posílejte zajímavý obsah a nebo neměli byste vaše příjemce naštvat…
  4. Informace zadarmo tak nějak nemají hodnotu, protože jsou tak snadno dosažitelné.

Do seznamu bych mohl přidávat další a další důvody, rozhodně není kompletní.

Proto lidé chodí na placené kurzy. Chtějí potkat někoho, kdo opravdu dělá, co učí. Někoho, kdo jim může ukázat příklady ze svého života. Někoho, komu mohou položit otázky a on jim odpoví tak, že jim to opravdu pomůže.

To žádná videa zdarma nenabízejí. Už jen to, že jsou videa veřejná, dost limituje tvůrce, jaké informace mohou nebo chtějí zveřejnit. Na uzavřeném kurzu, kde se sejde omezený počet lidí je to jiné.

Proto existují různé kurzy, mastermindy nebo třeba papírové měsíčníky. Zde se můžete dozvědět informace více do hloubky. Dosah je limitovaný a vyzrazení informací nezpůsobí to, že je všichni další den dají do svých veřejných videí a tím zničí něco, co fungovalo, když to nedělali všichni.

Já sám bych nikdy neučil věci z mých kurzů veřejně, zadarmo, například na Youtube. Některé techniky se musí ukázat na příkladech, které nechci úplně veřejně provařit.

Některé věci pochopí obchodníci, ale nepochopí je ukřivdění zákazníci, kteří mají pocit, že jim celý svět něco dluží. Každá profese má svá tajemství, do kterých ostatní nic není.

Takto k tomu přistupují skoro všichni příčetní učitelé čehokoliv, co se na internetu můžete naučit. Co je veřejné není 100 % toho, co vás naučí na uzavřeném kurzu.

Avšak jak jsem popsal výše, existuje skupina lidí, kteří učí něco, co sami nedělají. Vše, co se dozvědí z jiných videí nebo dalších zdrojů, přetvoří ve své nové video, aniž by s tím měli vlastní zkušenost.

Problém je, že to nejsou jimi vyzkoušené znalosti. Mohou nabídnout jen plytké a povrchní poznání, které se jim zdá být logické (tedy spekulace), ale nic z vlastní zkušenosti.

A pokud se učíte od těchto otporníků, pak se nikdy nebudete posouvat dopředu. To, co vás naučí a vy v dobré víře budete zkoušet, vás neposune kupředu. Jen získáte další šrám na duši s další věcí, kterou jste zkoušeli a ona se vám nepovedla.

Nakonec budete vinit sebe, že jste to nedokázali. Ale chyba není u vás. Snad jen v tom, že posloucháte falešné proroky a nepoznali jste to dopředu.

A takových chytráků, otporníků je plný Youtube.

Neříkám, že jsou všechny videa špatně. Určitě tam lze najít zajímavé věci, inspirace, návody, jak něco naklikat. Ale do hloubky se nenaučíte nic.

Kdyby to fungovalo, pak by na ekonoma nebo neurochirurga stačilo shlídnout dost videí z Youtube a diplom by vám poslal Google.

Svěřili by jste se do rukou těchto “vystudovaných” lidí?

Nebuďte natolik chytří, že ušetříte pár tisíc korun na svém vzdělání tím, že budete spoléhat na Youtube a otporníky, kteří tam provádějí své magické triky.

Učte se od lidí, kteří dělají to, co chcete sami umět.

Kdybych spoléhal na Youtube, tak bych se nikdy nenaučil dělat e-mailing tak, aby opravdu fungoval.

S pozdravem,
Dominik Formánek

P.S. Jak si e-mailingem vybudovat stálé zákazníky a přitom nespamovat?
https://www.naucmese.cz/kurz/jak-si-emailingem-vybudovat-stale-zakazniky-a-pritom-nespamovat

Komentáře nejsou povoleny.