Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Princip nedělního oběda

Dobrý den,

byla neděle před polednem a já jsem šel na oběd ke známému mého táty.

Můj táta byl v té době čerstvě po smrti a jeho kamarád na sebe vzal závazek, že na mě bude dohlížet. Bylo mi 21 let a byl jsem na světě sám.

Na těchto obědech sem se naučil něco, co využívám po zbytek života.

Trochu jsem se cítil blbě, když jsem k nim chodil. Připadal jsem si jako vyžírka. Jsem do dnes vděčný za všechno, co jsem se naučil a co mi ten tátův kamarád dal.

Je to právník. Tátův právník. Je to správný chlap, ačkoliv by to mnozí o něm nikdy neřekli.

Obědy probíhaly způsobem, který mě bavil. Ten kamarád-právník při nedělním obědě vytáhl nějaký případ, který zrovna řešil. A celá rodina, včetně 3 dětí ve věku od 6 do 16 let, se zapojila do obhajoby nebo žaloby.

Každý měl své slovo a mohl vysvětlit, proč je jeho názor takový. Věřím, že to mělo dva účely. Jednak získal další pohledy na věc, které sám neviděl, ale také to vychovávalo jeho děti pro povolání advokáta.

A opravdu dvě ze tří dětí se skutečně staly advokáty.

Později jsem takových debat a případů zažil víc a sám jsem se do nich zapojoval. Jeho děti mi to často natřely, ačkoliv jsem byl starší než ony. Měly za sebou víc nedělních obědů s případem než já.

Měl jsem štěstí, že podobné schéma jsem zažil i v rodině doktora-chirurga (specializací si nejsem po těch letech jistý), který dával svým dětem témata ze svého života a učil děti, jak se rozhodovat v jeho světě.

Tak bych mohl jmenovat dál.

Na druhou stranu jsem zažil i rodiny, kde se u oběd probíralo, kdo se kde ožral, s kým se spustila sousedka a podobné nesmysly. Co z dětí v té rodině vyrostlo je asi jasné.

Vždy jsem chtěl sedět u nedělního oběda s lidmi, od kterých se dodnes učím. Od markeťáků, kteří jsou v podnikání desítky let, a mají zkušenosti na rozdávání.

Jeden rok nedělních obědů a profesně bych se posunul na vyšší úroveň jako mávnutím kouzelného proutku.

Bohužel jsem nikdy tu šanci neměl.

Chtěli byste také chodit na nedělní obědy s někým, koho si vážíte a učíte se od něho? Kdo by to byl?

S pozdravem,
Dominik Formánek

P.S. Roční e-mailový mastermind pro budoucí experty. Sice to nejsou nedělní obědy, ale odnesete si to samé. Stanete se experty.
https://www.emailingbezspamu.cz

Komentáře nejsou povoleny.